Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Het Grid van de Toekomst

Zaterdag, 29 april 2017 09:45
Het Grid van de Toekomst
De Amerikaanse National Academy of Engineers riep recentelijk de elektrificatie van de samenleving uit tot de grootste civieltechnische prestatie van de vorige eeuw. Robert Hebner denkt dat het in deze eeuw minstens zo’n grote uitdaging zal zijn om het grid geheel opnieuw uit te vinden en aan te passen aan de technologische en economische eisen van deze tijd.
Volgens Hebner (hij werkte jarenlang voor het Amerikaanse ministerie van energie) spelen de volgende factoren daarbij een doorslaggevende rol: zonne- en windenergie, goedkoop aardgas, gedistribueerde elektriciteitsopwekking, microgrids, geavanceerde controlesystemen, slimme elektriciteitsmeters, het Internet of Things en de alsmaar groeiende mogelijkheden om big data uit het grid te vissen. Hebner schrijft dat er een groeiende noodzaak is voor het berekenen van echte kosten per KWh waarin ook de schade aan milieu, gezondheid en klimaat van verschillende bronnen uitgedrukt is in harde valuta.

Hij voorspelt een snelle opkomst van clusters van microgrids, in grootte variërend van een enkel gebouw tot een hele stadswijk, die zelfstandig opereren wanneer het alomvattende hoogspanningsnetwerk niet goed functioneert door bijvoorbeeld een black-out of een cyberaanval. Het zal echter moeilijk blijken de herstructurering te financieren in een periode waar de inkomsten van de nutsbedrijven navenant teruglopen.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten