Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Havenbedrijf en gemeente Rotterdam stimuleren Blockchain

Donderdag, 12 oktober 2017 09:34
Havenbedrijf en gemeente Rotterdam stimuleren Blockchain
Havenbedrijf Rotterdam (HbR) en gemeente Rotterdam hebben een 'BlockLab' geopend om concrete toepassingen en oplossingen te ontwikkelen, gebaseerd op blockchain technologie. Zo wordt onder meer geëxperimenteerd met het centraal vastleggen van voorraden bij bedrijven en financiering daarvan.


"Door meer gebruik te maken van blockchain kunnen de kosten in havenlogistiek met zeker 5 tot 10 procent omlaag", zegt financieel bestuurder Paul Smits van HbR in het Financieele Dagblad. "Door met proefprojecten te werken wordt duidelijker voor bedrijven in de haven wat de mogelijkheden zijn. Dat kan een stimulans zijn om zelf toepassingen te ontwikkelen."

Blockchain kan transacties in een keten veel efficiënter laten verlopen. De vaak moeizame koppeling van verschillende IT-systemen is overbodig. Bovendien zijn de gegevens in een blockchain niet meer te manipuleren. De virtuele munt bitcoin is het bekendste voorbeeld van een blockchaintoepassing. Maar ook maritieme verzekeraars en sectoren als de voedingsmiddelenbranche gaan aan de slag met de technologie, bijvoorbeeld om de herkomst van producten beter vast te leggen.

Energietransitie
Voor de gemeente Rotterdam is een andere optie interessant, zegt wethouder Maarten Struijvenberg. "Blockchaintechnologie maakt het mogelijk om een fijnmazig decentraal energienetwerk op te zetten, waarin bedrijven onderling restwarmte verhandelen, en stadsbewoners elektriciteit. Hiermee wordt een boost gegeven aan de energietransitie-opgave van haven en stad."

 “Dat maakt het voor ons al heel interessant”, zegt Allard Castelein, ceo van Havenbedrijf Rotterdam. “Maar ik denk ook aan de vele toepassingen die blockchain binnen de logistieke ketens mogelijk maakt om goederenstromen efficiënter te organiseren. Deze stap sluit naadloos aan bij onze ‘smartest port’-ambities.”

Tot de eerste concrete projecten die tijdens de opening werden gepresenteerd, behoort een blockchain toepassing voor voorraadfinanciering in de havenlogistiek die in samenwerking met Exact en ABN Amro is ontwikkeld. De logistieke dienstverlener NBK en de bank gaan deze toepassing testen. HbR en de gemeente investeren elk 'enkele tonnen' in het 'BlockLab', dat wordt gehuisvest bij het Cambridge Innovation Center in het Rotterdamse Groothandelsgebouw. De Zuid-Hollandse ontwikkelingsmaatschappij Innovation Quarter draagt eveneens bij aan de financiering.

Met dank aan maritiemnederland
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten