Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Gelijkstroom krijgt vorm in Lelystad

Vrijdag, 25 augustus 2017 09:18
Gelijkstroom krijgt vorm in Lelystad
In Lelystad is gestart met de bouw van het eerste publieke gelijkstroomstation van Europa. Dit station vormt straks het hart van een groter plan: gelijkstroom voor Lelystad Airport en Lelystad Airport Businesspark. Initiator is netbeheerbedrijf Alliander, Dynniq tekende voor het ontwerp en de realisatie. Gelijkstroom is aan een regelrechte opmars bezig en Nederland bevindt zich in de voorhoede. Op dit moment lopen er meerdere projecten in Nederland waarbij gelijkstroom wordt toegepast. In Amsterdam verrijst bijvoorbeeld het Circulair Paviljoen van ABN Amro en in Delft bouwt de TU aan Pulse.


Dubbel verlies met wisselstroom
Omdat steeds meer hulpmiddelen, zoals laptops, ledlampen en elektrische auto’s op gelijkstroom werken en duurzame bronnen als windmolens en pv-panelen gelijkstroom leveren, is de vraag naar een gelijkstroomnetwerk steeds realistischer. Want om gelijkstroom om te zetten naar wisselstroom en vervolgens wederom naar gelijkstroom is minder rendabel en veroorzaakt storingen. Daarnaast bespaart het ook op grondstoffen, omdat minder randapparatuur nodig is. En het bespaart energie.

Pilot met gelijkstroom
In Lelystad breidt Lelystad Airport de komende jaren flink uit. Dit is nodig om het toenemende aantal reizigers van Schiphol op te kunnen vangen. Om dit mogelijk te maken wordt onder andere de start- en landingsbaan uitgebreid. Voor netbeheerder Liander vormde de nieuwbouw een mooi haakje voor een pilot met gelijkstroom.  Zeker omdat naast het vliegveld een groot zonnepanelenpark wordt aangelegd. De naastgelegen bedrijven van het Lelystad Airport Businesspark en het nieuwe vliegveld halen hier straks hun energie vandaan.

Gelijkstroom Lelystad
De bouw van het eerste gelijkstroomstation van Europa is de eerste concrete stap in de pilot die in oktober 2016 van start ging. Het door Dynniq ontworpen en te installeren station gaat straks aangesloten bedrijven een efficiënte stroomvoorziening bieden voor hun bedrijfsinstallaties en -toepassingen, die op gelijkstroom werken. Tijdens de pilot wordt onderzoek gedaan naar de techniek, de werking, de veiligheid en de verwachte besparingen van gelijkstroom.

Onderzoek naar netbalancering
Ook wordt onderzocht hoe lokale netbalancering eruit ziet als klanten zelf stroom opwekken, gebruiken en delen. Ingrid Thijssen interim CEO van Alliander: ‘Innovaties en pilots als deze zijn de sleutel naar de duurzame energievoorziening van de toekomst. De aanleg van dit publieke gelijkstroomnet moet niet alleen ons, maar ook vele marktpartijen nieuwe ervaringen en inzichten bieden.’
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten