Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Friesland ruilt stalen brug in voor biobased composiet

Donderdag, 08 juni 2017 10:31
Friesland ruilt stalen brug in voor biobased composiet

De provincie Fryslân wil biobased composiet inzetten bij het vervangen van een stalen fietsbrug. Samen met het bedrijfsleven doet de provincie onderzoek naar de mogelijkheden voor de duurzame brug.Dat meldt provincie Fryslân in een persbericht. De fietsbrug over het Van Harinxmakanaal bij Ritsumasyl wordt vervangen door aannemerscombinatie Reef/Jansen Venneboer en composietproducent Infra Composites. De brug wordt gemaakt van biobased composiet, een nieuw bouwmateriaal dat bestaat uit natuurlijke hars en vezels.

100 procent biobased composiet
Volgens de provincie is er tot op heden nog geen enkele brug in de wereld die uit 100 procent biobased composiet bestaat. Wanneer er bruggen worden gebouwd van composiet, wordt er 80 procent van het biobased materiaal ingezet en 20 procent glasvezel, stelt provincie Fryslân.
Om het natuurlijke bouwmateriaal voor de bouw van de fietsbrug te gebruiken, doet de provincie samen met de aannemerscombinatie een jaar lang onderzoek naar de mogelijkheden. Het ontwerp van de brug zal worden afgestemd op de resultaten van dit onderzoek.

Circulaire economie
Het biobased composiet wordt gebruikt om een beweegbare brug met een overspanning van 17 meter te ontwikkelen. De organisaties willen het duurzame bouwmateriaal in elk geval gebruiken om het beweegbare deel van de brug te maken. Eind 2017 moeten de eerste onderzoeksresultaten bekend zijn, waarna de bouw van de brug in 2018 kan starten. “Voor de provincie betekent dit een nieuw, uitdagend en spannend proces dat geheel past in onze ambitie ten aanzien van circulaire economie. Ik heb alle vertrouwen in dit project dat we samen met bedrijfsleven en studenten van Stenden en TU Delft aangaan”, zegt gedeputeerde Michiel Schrier van provincie Fryslân in het persbericht.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten