Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

ECN werkt samen aan elektriciteit uit gebruikt toiletpapier

Donderdag, 12 oktober 2017 09:49
ECN werkt samen aan elektriciteit uit gebruikt toiletpapier
Elektriciteit uit gebruikt toiletpapier halen? Er wordt aan gewerkt. Bob van der Zwaan van ECN, als hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), publiceerde met collega’s onlangs de resultaten van de eerste techno-economische analyse van dit afvalhergebruikconcept in het tijdschrift Energy Technology.

Van der Zwaan voerde de analyse uit met UvA-collega Gadi Rothenberg en onderzoekers van de Universiteit Utrecht. Het projectteam stelt in de publicatie een proces in twee stappen voor om gebruikt toiletpapier in elektriciteit om te zetten. Zij creëerden daarbij een directe route van ongewenst afval naar een nuttig product.

Waarom gebruikt toiletpapier?
Gemiddeld produceren inwoners van West-Europese landen 10-14 kg gebruikt toiletpapier per jaar. Dat hoopt zich op in filters van rioleringen en vormt een significant aandeel van het gemeentelijke afval. Ondernemers zijn er blij mee, omdat het vooralsnog één van de weinige grondstoffen met negatieve kosten is. Zo betalen afvalwaterzuiveringsinstallaties in Nederland rond € 70 per ton om het toiletpapier kwijt te raken. Het is daarmee een uiterst aantrekkelijke grondstof, omdat mensen geld betalen om ervan verlost te worden.
 
Ultiem afvalhergebruik
Gebruikt toiletpapier is rijk aan koolstof en bevat 70-80 gewichtsprocent cellulose op droge basis. Het is 'echt afval' en biedt een geweldige mogelijkheid om kringlopen te sluiten, grondstoffen efficiënter toe te passen en een volwaardige circulaire economie tot stand te brengen. Voor de onderzoekers is deze manier van elektriciteitswinning daarom 'het ultieme afvalhergebruikconcept'. Alleen de regio Amsterdam genereert al zo'n 10.000 ton gebruikt toiletpapier per jaar, genoeg om 6.400 huishoudens van stroom te voorzien. 

Techniek met toekomst
Het projectteam stelt vast dat het omzetten van gebruikt toiletpapier in elektriciteit toekomst heeft. "Wanneer we de resultaten met bedrijven bespreken, worden mensen erg enthousiast", zegt Rothenberg. Tot op heden is echter nog geen enkele Nederlandse onderneming of gemeente begonnen met het investeren in de verdere ontwikkeling. Het team probeert meer concrete interesse voor het concept te creëren: "Alleen door onderzoek te complementeren met daadwerkelijke hergebruikinstallaties zullen de gewenste kostenreducties voor dit concept gerealiseerd worden", aldus Van der Zwaan. 

Bron; website ECN
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten