Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Chemie oud, maar wel onderhouden

Zaterdag, 26 augustus 2017 08:59
Chemie oud, maar wel onderhouden


De Inspectie SZW heeft in haar rapport Staat van de Veiligheid majeure risicobedrijven 2016 haar zorgen geuit over de veroudering van installaties bij Brzo-bedrijven. Branchevereniging VNCI zegt dat het onderwerp nadrukkelijk op de ‘radar’ van de chemische industrie staat.

In het rapport van SZW staat dat veel industriële installaties en machineparken zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig en het einde van hun technische levensduur naderen. Ageing van machines en installaties komt voor bij ongeveer de helft van de Brzo-bedrijven. Inspectie SZW heeft een signalement gemaakt over de stand van zaken rond dit fenomeen. De Brzo-toezichthouders zullen dit signalement en de problematiek van ageing inbrengen in het programma Duurzame Veiligheid 2030. Dit is een gezamenlijk programma van het bedrijfsleven, de wetenschap en overheid om de veiligheid bij Brzo-bedrijven verder te verbeteren.

Onderschat

Inspectie SZW signaleert dat risico’s rondom ageing door sommige bedrijven worden onderschat. Ageing wordt nu veelal aangevlogen vanuit de technische aspecten. Degradatie van de kennis is tevens van belang. Voor de Brzo-toezichthouders is ageing een onderwerp waar vanaf 2017 gezamenlijk op wordt geïnspecteerd en dan nu met name de technische integriteit en het onderhoudsmanagement.


Al jaren actief

‘We nemen dit signaal serieus’, zegt Peter Bareman van collega branchevereniging VNCI. ‘Vorig jaar hebben we een bijeenkomst hierover gehouden, samen met de inspecties. Er zijn er al jaren organen actief waarin de chemie samen met andere bedrijfstakken kennis uitwisselt. Ook veroudering van installaties en de remedies hebben de aandacht. Een deel van de fabrieken is inderdaad in de jaren zestig en zeventig gebouwd, maar de bedrijven hebben niet stilgezeten. Er is onderhoud gepleegd. Voortdurend zijn vervangingsinvesteringen en uitbreidingen gedaan.’ De aanname van de Inspectie SZW is vooral een theoretische exercitie volgens Bareman. ‘Er loopt nu een onderzoek waarbij de inspecties daadwerkelijk de veroudering van installaties in kaart brengen. Wij kijken uit naar de resultaten van dit onderzoek.’

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten