Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Boetes vanwege kartel bij aanbesteding Infrabel

Vrijdag, 19 mei 2017 12:47
Boetes vanwege kartel bij aanbesteding Infrabel

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft voor 1,78 miljoen euro aan boetes opgelegd vanwege kartelvorming door vijf bedrijven bij aanbestedingen van spoorbeheerder Infrabel. Dat melden diverse Belgische media. De betrokken bedrijven ABB NV, Siemens NV, AEG Belgium, Schneider Electric Energy Belgium NV en Sécheron SA hadden afgesproken om aanbestedingen onder elkaar te verdelen. Dit gebeurde vanaf 2010.Het ging om aanbestedingen voor de levering van systemen voor tractie-onderstations en sectioneerposten. De bedrijven spraken voorafgaand aan een aanbesteding af wie zou winnen. Vervolgens werden de aanbiedingen dermate ingediend, zodat ze van tevoren konden bepalen wie de aanbesteding binnen kon halen.

Kartelvorming
De Belgische Mededingingsautoriteit kwam achter de wanpraktijken doordat ABB de misstanden had opgebiecht. Siemens en AEG stapten ook naar de autoriteit, maar dat gebeurde pas nadat aan de bedrijven hierover vragen waren gesteld. ABB hoeft geen boete te betalen. Siemens en AEG krijgen een mindering op de boete. Siemens moet 971.000 euro betalen, AEG 357.000, Schneider 432.000 en Sécheron 19.000 euro.

De mededingingsautoriteit heeft vastgesteld dat medewerkers van Infrabel gevoelige informatie hebben doorgespeeld aan de betrokken bedrijven. Dat betrof toekomstplannen van de spoorbeheerder en informatie over toekomstige aanbestedingen en ook prijzen van concurrerende bedrijven.

Vertrouwelijke informatie
Infrabel bevestigt in een reactie op de berichtgeving dat “verschillende werknemers zonder medeweten van hun hiërachie en in volledige overtreding van alle interne regels, een te nauw contact hadden met de betrokken inschrijvers”. Volgens de spoorbeheerder blijkt echter uit een onderzoek dat dat er “geen corruptie en persoonlijke verrijking werd vastgesteld”. Eén werknemer heeft volgens Infrabel vertrouwelijke en gevoelige informatie doorgespeeld. Deze persoon heeft “zware disciplinaire sancties” gekregen. De inhoud hiervan wil Infrabel niet bekendmaken. De infrastructuurbeheerder zegt er alles aan te doen om de geleden schade te verhalen op de leden van het kartel. Ook bekijkt het spoorbedrijf de mogelijkheden om te dagvaarden.
Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten