Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

Beunhaas heeft helemaal geen vrij spel!

Donderdag, 13 oktober 2016 01:26
Beunhaas heeft helemaal geen vrij spel!

Reactie Branchevereniging Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud in Asset Management

De Telegraaf meldt dat de veiligheid van gebouwen gevaar zou lopen door gebrekkige naleving en handhaving van verplichte inspecties en keuringen. Daarvoor waarschuwden de industrie-, bouw- en installatiesector in een brandbrief aan minister Blok (Wonen). De titel van het bericht luidt “Beunhaas heeft vrij spel”. Deze stellingname is voor de NVDO aanleiding het voor haar leden op te nemen.

Gebouweigenaren en onderhoudsbedrijven hebben door een terugtrekkende overheid steeds meer verantwoordelijkheid gekregen. Door het uitvoeren van zorgvuldig beheer en onderhoud worden ongevallen voorkomen, energieverbruik verminderd en comfort verhoogd. Opdrachtgevers en Opdrachtnemers dienen elkaar aan te spreken op wet- en regelgeving en hun verantwoordelijk-heden. Dat noemt de branchevereniging uit Houten professionele samenwerking tussen Opdrachtgever en Opdrachtnemer. Dat zou voor opdrachtgevers een reden moeten zijn om professionele opdrachtnemers te contracteren. Daarmee worden zogenoemde beunhazen uitgesloten. Een beunhaas is niet opgeleid, kent de wet- en regelgeving niet en zou voor (grote) opdrachtgevers nooit een inspectie uit mogen voeren.

Als het gaat om handhaving blijft de sector continue verbeteren. Onze vereniging is van mening dat haar branche zelf zaken t.b.v. een veilige omgeving heel goed kan borgen. Zo zijn er diverse succesvolle safety-campagnes waarbij het bewustzijn en gedrag t.a.v. handhaving worden benadrukt. De NVDO-achterban bestaat uit professionele expertbedrijven. Beunhazen kent de grootste onderhoudsvereniging van Europa dan ook niet. Een centrale aansturing en handhaving verdient wellicht extra aandacht, waarop het door de overheid ingestelde InspectiePlatform haar pijlen momenteel richt.

De feitelijke onderbouwing in het Telegraaf-artikel ontbreekt. Als het gaat om inspecties is er wel degelijk onderlinge coördinatie en helpt de NEN2767 bij de uniformisering ervan.

De NVDO neemt afstand van de genoemde kentallen in het artikel, zoals 3000 spookliften in Nederland en maandelijkse ongelukken met ammoniak in koelinstallaties. Gebouweigenaren in de NVDO-achterban worden opgeleid, geïnformeerd en van publicaties voorzien. Onze leden nemen hun verantwoordelijkheid wel degelijk!

Onderwerpen

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten