Bekijk desktop versie

 4856

Wie zijn wij?

Wie zijn wij?De Nederlandse Vereniging voor Doelmatig Onderhoud (NVDO) is dé toonaangevende brancheorganisatie die middels belangenbehartiging, kennisoverdracht en netwerken ondersteuning biedt aan bedrijven en personen die bij de besluitvorming op het gebied van Beheer en Onderhoud/Asset Management betrokken zijn en daarmee de Nederlandse...

Lees verder

4 september 2017: Webinar 'Veilig samenwerken in de keten' Veiligheid Voorop

4 september 2017: Webinar 'Veilig samenwerken in de keten' Veiligheid Voorop

De NVDO is trots partner van het samenwerkingsverband Veiligheid Voorop, om een goede veiligheidscultuur te bevorderen bij bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken.

Veilig samenwerken in de keten is een van de meest actuele onderwerpen in de veiligheidswereld. Veiligheid Voorop ontwikkelde een ‘handreiking heldere afspraken’ en op 4 september organiseren het programma Zelfregulering Gezond en Veilig Werken van het ministerie van SZW en Veiligheid Voorop een webinar over dit thema. 

Rob Triemstra, plaatsvervangend directeur Gezond en Veilig Werken van het ministerie van SZW en Corine Baarends van Veiligheid Voorop lichten toe waarom aandacht voor gezond en veilig werken in de keten voor hen zo belangrijk is.

Volgens Triemstra is preventie méér dan het naleven van regels: het heeft ook te maken met intrinsieke motivatie van medewerkers en management. “Daarom vind ik het thema ‘eigenaarschap’ van de Veiligheidsdag van Veiligheid Voorop ook zo goed gekozen. Je kunt ‘eigenaarschap’ definiëren als iets ‘dat je nu eenmaal moet doen’, maar ook als iets ‘dat je wilt doen’.” Triemstra vindt dat veiligheid bij het management begint: “Het management moet het goede voorbeeld geven en voorop lopen.”

“Ketenveiligheid staat strak bovenaan als hét onderwerp waar veel te halen valt voor veilige werken. Er wordt meer en meer van bedrijven verwacht dat je samen veiligheidsissues aanpakt. Vroeger waren bedrijven toch vooral gewend om intern naar veiligheid te kijken.” Sinds 2015 is Corine Baarends bij Veiligheid Voorop betrokken als projectleider. Haar voetstappen liggen in de chemische industrie waar zij verschillende functies vervulde op gebied van HSE.

“Nederland loopt met het programma Veiligheid Voorop ook echt letterlijk voorop: nergens ter wereld is een dergelijk initiatief genomen”, vindt zij. Binnen de veiligheidswereld is ‘eigenaarschap’ tegenwoordig een thema waar veel bedrijven zich op richten. Baarends: “Voor mij betekent eigenaarschap dat iedereen binnen een bedrijf zich verantwoordelijk voelt en ook zelf handelt voor het aandeel dat hij of zij aan veiligheid kan leveren.” Dat laatste geldt natuurlijk bij uitstek voor samenwerking in de keten. Het is al te makkelijk om er bij veiligheidskwesties vanuit te gaan dat de ketenpartner het wel voor zijn rekening neemt.

U kunt zich hier inschrijven voor het webinar.

Deze website maakt gebruikt van cookies. Meer informatie hierover vindt u op ons cookiebeleid. Sluiten